Přihlaste se k odběru zpravodaje Pödör jako registrovaný člen klubu. Získáte 5% SLEVU JAKO ODBĚRATEL NEWSLETTERU trvale navíc, a to i na zlevněné produkty.
Význam půstu je pro každého jednotlivce jiný, ať už z náboženských důvodů, kvůli nemoci nebo jako léčba. V důsledku toho se liší délka půstu i obsah, např. čeho byste se měli při půstu vyvarovat.
Z lékařského hlediska je půst vodou a šťávou kontroverzní. Na čem se ale odborníci shodují, je, že před těmito kúry i během nich je nutný lékařský dohled. Na internetu můžete najít různé varianty dalších fází půstu.
Půst má podle mě smysl, když je spojený s jakýmsi duchovním ústraním, introspekcí a pravidelným dynamickým cvičením a když jíte jídlo, které můžete později začlenit do svého denního jídelníčku.
V souhrnu bych řekla, že půst plní svůj účel, když můžete po období půstu pokračovat ve svém každodenním životě zdravějším a fyzicky, mentálně a emocionálně uvědomělejším způsobem.
Co pro své zdraví můžeme udělat:
Vyhýbejte se všem potravinám, které obsahují další sůl, cukr, bílou mouku nebo jiné přísady, které jsou konzervovány uzením nebo nakládáním, a také těm, které jsou vyrobeny s velkým množstvím tuku.
Obilí, chléb, pečivo a obilné výrobky:
Tyto produkty mají často zvýšený obsah soli, cukru a tuku. Z těchto produktů doporučujeme ty, které mají vysoký obsah vlákniny a jsou nabízeny v přírodní, nezpracované formě, např. Ovesné vločky, hnědá rýže, jáhly, pohanka – to jsou také výborné suroviny do kaší a polévek. Během půstu byste se rozhodně měli vyhýbat nudlím.
Ovoce a zelenina:
Ovoce a zelenina jsou nejlepší syrové a nezpracované. Můžete ji jíst například v salátu, v polévkách nebo vařenou. Vzhledem k tomu, že tělo může během půstu reagovat citlivěji, je nesmírně důležité, aby produkty byly kvalitní a neošetřené. Méně doporučované jsou brambory, banány, hroznové víno a sušené ovoce.
Maso, klobásy:
Uzeniny a zpracované produkty, jako jsou klobásy, uzeniny, rybí konzervy, masové konzervy a podobné produkty, by se měly během půstu vynechat, částečně kvůli jejich vysokému obsahu soli a nasycených tuků a metodám konzervace. Během této doby byste se také měli vyhýbat libovému masu. V případě, že se to nepodaří, je třeba volit menší porce bio masných výrobků z druhově vhodných chovů zvířat.
Mléko/mléčné výrobky:
Během půstu byste se rozhodně měli vyvarovat produktů, které obsahují cukr, kofein, barviva nebo konzervanty, jako jsou ovocné jogurty, mléčné nápoje a mnoho druhů sýrů. Sýr má dosti vysoký obsah soli, proto v půstu nedoporučujeme jíst kvalitní sýr. Pokud máte mléčné výrobky, pak by to měl být přírodní tvaroh nebo syrovátka.
Vejce:
Pokud se snažíte konzumovat živočišné bílkoviny, je dobré vědět, že v období půstu se doporučují i vejce.
Olejná semena:
Pokud jste před půstem jedli vysokoenergetické potraviny nebo během půstu pravidelně cvičíte, pak doporučujeme suplementovat přírodními druhy olejů, ale doporučujeme dávat pozor na množství.
Sušenky, hranolky, svačiny:
Komerčně dostupné přesnídávky mají většinou vyšší obsah soli a cukru a jsou většinou z bílé mouky. Během půstu je ale třeba se vyvarovat i domácích svačin, protože ty mají také vyšší obsah tuku a bývají příliš intenzivně kořeněné.
Sladkosti (bonbony, dorty, vafle, čokoláda atd.):
Během půstu volte místo sladkostí ovoce.
Tuky:
Vysoce kvalitní oleje lisované za studena jsou během půstu extrémně podpůrné.
Koření:
Je třeba se vyhnout konzervovaným solím nebo solným dochucovadlům, bujónovým kostkám a samozřejmě soli samotné. Místo toho lze použít čerstvé nebo sušené koření. Vyplatí se jich vyzkoušet co nejvíce, takže rychle zjistíte, že nejen slaná a sladká jídla chutnají, ale že i pokrmy okořeněné mátou, zázvorem, skořicí, chilli atd. chutnají velmi dobře. A přitom tato pikantní koření působí blahodárně i na metabolismus. Odvodňující účinek má například petržel.
Polotovary a hotová jídla:
je třeba se jim vyhnout.
Poradíme vám:
Jíst vodnatý cereální nebo zeleninový koktejl k snídani a večeři místo chleba a uzenin.
Jako malou svačinku doporučujeme ovoce, zeleninu nebo zeleninové koktejly.
K obědu jezte kaši, oves se zeleninou, polévku z hnědé rýže nebo cereálie se zeleninou.
Tento web používá soubory cookie. Používáním tohoto webu souhlasíte s používáním souborů cookie.